Mapa Plány Foto ze stavby

Chalupa u Blaníku

INVESTOR soukromá osoba
PROJEKT 08/2011 - 06/2012
REALIZACE 01/2014- 2016
DODAVATEL zednictví Vladimír Lapáček
ZASTAVĚNÁ PLOCHA 137,5 m2

Zadáním investora bylo upravit stávající vesnickou chalupu z 1. pol. 20 století k plnému funkčnímu využití pro bydlení. Rodinný dům má přízemí s obytným podkrovím a částečným podsklepením. Základní myšlenkou bylo navrátit stávající objekt do původní podoby s novou přístavbou vstupu v soudobém výrazu. Do přístavby je situováno vstupní zádveří a nově budované hygienické zázemí. Nová část je materiálově odlišná – dřevěný laťový obklad v kontrastu s bílou omítkou stávajícího domu. Součástí domu je i jeho nástupní prostor s novým vjezdem z kamenných odseků, oplocení z gabionů a nové venkovní schodiště z dubových pražců.

Cihelné zdivo domu bylo v rámci rekonstrukce podřezáno a byla provedena nová hydroizolace, zdi byly opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Krov v podkroví je kompletně vyměněn včetně keramické střešní krytiny.

V 1np a částečně v podkroví jsou použity repliky dřevěných špaletových oken. Nové otvory v domě jsou vyplněny hliníkovým systémem s trojitým zasklením. Podlahy jsou z vrstvených dubových parket na řemen. Stejný materiál byl zvolen také pro dveře, obklady stěn a stropů a pro nábytek.

 Foto: Jaroslav Hejzlar

Související