Mapa Plány

Dvojdům v Braníku

PROJEKT 2012 - 03/2013
REALIZACE 2014-2016

Pozemek pro dva rozdílné investory je téměř trojúhelníkového tvaru, sevřený na delších stranách ulicemi s výrazným výškovým rozdílem. Snahou bylo maximální zastavění střední části nárožní parcely, aby po následném rozdělení pozemku pro dva vlastníky měl každý stejně velkou plochu. Stavba domu je rovnoběžná s komunikací na horní úrovni a dodržuje uliční čáru lokality s ucelenou zástavbou rodinných dvojdomků z poloviny 20.století. Svažitost pozemku je využita pro výškové členění stavby – nástupní a technické patro je v úrovni spodní komunikace a je ukryto za opěrnou stěnou z gabionů. Hlavní patro má obytný charakter, směrem do zahrady se svými prosklenými otvory otevírá na terasy a do zahrady. 2.np je klidovou zónou objektu s ložnicemi všech členů rodiny. Pro rozšíření obytné plochy ložnicového patra byly využity vykonzolované části půdorysu.

Konstrukce podzemí je z železobetonového monolitu, nadzemní části domu jsou ze systému Kalksandstein se zateplením. Dům je navržen jako nízkoenergetický, vytápění VZT jednotkou s elektrokotlem.

Celková plocha pozemku 416m2, zastavěná plocha v úrovni 1np - 2 x 60m2.

Foto: Roman Mlejnek