Map

Rodinný dům Plecháč - redesign interiéru

PROJECT 2017
REALIZATION 2017

Rodinný dům Plecháč byl realizován v roce 2005. Stavba ukázala možnosti, jak pracovat s relativně malým a stísněným pozemkem s řadou limitů. Dům byl realizován s přiznanými materiály v jejich surovém stavu: hlazené betonové podlahy, viditelná ocelová konstrukce upravená žárovým zinkováním, tvořící základní osnovu domu, vlnité plechy zalité betonem, které řeší stropní konstrukci a betonové stěrky jako finální povrchová úprava stěn. Z venkovní části je vše opláštěno předzrezlým plechem (corten). 

Majitelé se po 12 letech užívání nemovitosti rozhodli pro interiérové úpravy a „zjemnění“ původní „surovosti“ v hlavním obytném podlaží.  Do interiéru se přidaly další vrstvy, které řeší nejen vizuální stránku, ale mají i funkční opodstatnění.  Akustika prostoru se výrazně zlepšila vložením dubových obkladových konstrukcí stropů. Jejich finální povrch je upravený katrováním, což je v souladu s určitou strohostí domu. Ke zvýšení akustické pohody a navození větší intimity prostoru přispěly také nové závěsy. Další úpravy už byly zaměřeny pouze na redesign interiéru - nová kuchyňská linka nahradila funkčně zastaralý typ, nové krbové těleso reaguje na aktuální trendy v topení. Celé osvětlení a řízení domu prošlo výraznou úpravou po stránce vzhledové i energetické. Obdobně bylo technicky vylepšeno topení objektu. 

Foto: BoysPlayNice